Mitől lesz kevésbé hízlaló a kenyér, a tészta, a krumpli, a rizs?

Sajnos a legfinomabb ételek, mint a kenyér, a tészta, a krumpli, a rizs, magas szénhidráttartalmú ételek. A bennük lévő szénhidrát gyorsan felszívódik (magas glikémiás index), megemeli a vércukrot, ami pedig növeli az inzulin szint emelkedését.

Ha ilyen ételeket fogyasztunk nagyon hamar újra éhesek leszünk, és emiatt többet fogunk enni. Továbbá az inzulin jelenlétében nem tud a szervezet zsírt bontani, tehát a zsírpárnáink továbbra is ott fognak csücsülni a nem kívánatos testrészeinken. 

Ha nem akarjuk, hogy a felesleges szénhidrátot zsírként raktározza el a szervezetünk két dolgot tehetünk: 

  • kevesebb szénhidrátot viszünk be 
  • vagy lassan bomló, összetett szénhidrátokat fogyasztunk, melyeknek alacsony a glikémiás indexe (természetesen ezeket is mértékkel)

Ez azt jelenti hogy nem ehetek kenyeret, tésztát csak zöldségeket? Nincs más kiút? 

De van! 

Dr. Denise Robertson táplálkozástudományi kutató nagyon szeret olasz éttermekbe járni és különösen a tésztaételeket kedveli. Egy nap kitalálta hogy kísérletezni fog a kedvencével az olasz tésztával. Arra volt kíváncsi, hogy a frissen főzött tésztát lehet-e úgy módosítani, hogy ne legyen annyira káros a szénhidrát anyagcserére.

Az volt a feltételezése, hogy a főzés, majd lehűtés megváltoztatja a tészta szerkezetét. 

A vizsgálatban egy olasz étterem alkalmazottai vettek részt. Dr. Robertson az alkalmazottak vércukorszintjét mérte 15 perccel egy tál tészta elfogyasztása után 3 napon keresztül.

Első nap frissen főtt forró tésztát ettek. Második nap hideg tészta volt a menü, amit egész éjjel hűtöttek, a harmadik napon pedig a lehűtött tésztát fogyasztás előtt felmelegítették. 

A kutatás a következő eredményt hozta:

A friss, forró tészta hozta a legnagyobb vércukor emelkedést. 

A kihűlt tészta ennél alacsonyabb vércukor kiugrást eredményezett. 

Az lehűtött, újramelegített tésztánál pedig azt látták, hogy 50%-al csökkentette a résztvevők vércukorszint emelkedését.

Egy másik kutatás pedig azt mutatta ki, hogy a túl sokáig főzött tésztának magasabb a glikémiás indexe (gyorsabban megemeli a vércukorszintet), mint az olaszos al dente (nem teljesen puhára főtt, fogkemény) tésztának.

Tehát mi a teendő a tésztáddal? 

Főzd 5 percig hogy épp már ne törjön, öblítsd le hideg vízzel, hűtsd le a fagyasztóban és amikor meg akarod enni, tedd pár percre lobogó vízbe de ne főzd teljesen puhára. Így lesz a legkisebb káros hatása a vércukorra. 

Vajon a kenyérnél is van hasonló módszer mint a tészta esetében? 

A legfrissebb, legropogósabb kenyérnek a legmagasabb a glikémiás indexe. Ám a fagyasztott, felolvasztott, pirított kenyér 40%-al csökkenti a szénhidrát bevitelre történő vércukorszint emelkedés.

Ezek a beavatkozások megváltoztatják a keményítő molekulák összetételét, így azok ellenállóbbak lesznek az emésztéssel szemben. 

Rezisztens keményítők jönnek létre, amik nem emésztődnek meg a vékonybélben, nem keletkezik belőle cukor, hanem a vastagbélbe jut, ott megerjed és a bélbaktériumok flóráját fogja táplálni. Ez az egészségünkre nézve is nagyon előnyös.

Minél több rezisztens keményítő van egy ételben, annál kevesebb kalóriát tartalmaz.

Így fogyasztva az ételeket kevesebb cukor szívódik fel a kenyérből, tésztából de a rizsből és krumpliból is.

Ezután már nyugodtabban fogyaszthatod a hideg ecetes, hagymás krumplisalátát fagyasztott pirított kenyérrel. Persze a mértékre mindig érdemes figyelni.

Spórolás  szempontjából sem elhanyagolható tény, hogy ha felszeletelve, fagyasztva tárolod a kenyeret, nem kell soha kidobni azért, mert penészes lett, vagy rádszáradt.

Miben van rezisztens keményítő?

Az éretlen banánt ugye nem igazán választanád, pedig magas a rezisztens keményítő tartalma. Kedvelt reggeli a zabkása, ami rezisztens keményítő tartalma miatt egy újabb plusz pontot kap az egészség szempontjából.

Kísérletezz ezzel a módszerrel, fogyaszd nyugodtabb szívvel (de a mértékre mindig figyelve) rezisztens keményítőt tartalmazó lehűtött, újra melegített / pirított finomságokat, tápláld a bélflórádat, javíts az egészségeden és spórolj pénzt 

Megosztás

Hasonló Cikkek

Kompár Zsófia

FUNKCIONÁLIS TRÉNER, SZEMÉLYI EDZŐ, CSOPORTOS FITNESS OKTATÓ

A változás természetes (…), és biztos, hogy befolyásolható. Csak rajtunk múlik, hogy milyen irányba.

Iratkozz fel, hogy ne maradj le az újdonságokról

Edzés, receptek, tippek, trükkök és még sok más

Ezek is érdekelhetnek

Életmód

A tavasztól vagyok fáradt vagy más oka van?

Létezik tavaszi fáradtság? A tavaszi fáradtság nem mítosz, létezik, de nem betegség, hanem szervezetünk átállása a télről a tavaszra. A negatív tüneteket azért érzünk ilyenkor,

Életmód

Az alattomos pluszkiló gyáros

Csipegetsz, nassolsz, majszolgatsz akár hétköznap van, akár hétvége, akkor is, ha jó a kedved akkor is, ha rossz, a tv előtt, a gép előtt, telefonnal

Iratkozz fel, hogy ne maradj le az újdonságokról!