Az alattomos pluszkiló gyáros

Csipegetsz, nassolsz, majszolgatsz akár hétköznap van, akár hétvége, akkor is, ha jó a kedved akkor is, ha rossz, a tv előtt, a gép előtt, telefonnal a kezedben, egyszóval folyamatosan?

Aztán kitárt kézzel és kikerekedett szemmel állsz a mérlegen mikor konstatálod, hogy a semmiből pár kiló felpattant rád és nem érted mitől. Hiszen te nem is eszel sokat és még heti többször is jársz edzeni.

 

Bizonyított tény,  hogy az emberek kb. 25-30 százalékkal alábecsülik a bevitt étel energiamennyiségét és kb. 25-30 százalékkal túlbecsülik a mozgással felhasznált kalóriamennyiséget. Na meg elfeledkeznek arról, hogy hányszor nasiznak egy nap során.

A „csak egy kis csoki” mondjuk egy db Snickers lehet 200 – 300 plusz kalória is egy nap. Ennek a plusz kalóriának az elégetéséhez kb. 1 óra edzésre van szükséged, ha nem teszed oda magad annyira, és akkor még csak a csokit dolgoztad le. Megéri?

Mi a baj a nassolással?

Az emésztőrendszered óriási munkának teszed ki. Egy felnőtt embernek 4-6 órára van szüksége a táplálék megemésztéséhez, attól függően, hogy mit evett. Nassoláskor nincs elég ideje a gyomrodnak arra, hogy az előző táplálékot megeméssze, ezért a félig megemésztett táplálékra landoló új étel miatt újraindul az emésztőnedv-termelés, és keveredik a két étel.

Ami már túl van emésztve erjedni kezd, a félig feldolgozott élelem pedig csak a bélrendszerben tud további alkotóelemeire bomlani. Ennek kínos következményeként megjelenik a gázképződés, a puffadás, rossz közérzet, de a rendszertelen nassolás sajnos a reflux előhírnöke is lehet. Egyszerűen felborul a szervezet sav-bázis egyensúlya.

Sokszor a töredezett körmök, a fakó haj és az állandó fáradtság, levertség is a nassolás számlájára írható.

Ha folyamatosan édességet majszolsz, biztos táptalajt készítesz a 2-es típusú cukorbetegség számára.

 Ja és a hízás is borítékolható annak minden negatív következményével.

 

Miért van szükséged a nassolásra?

Azt már valószínű tudod, hogy a nassolást több minden kiválthatja, mint pl:

  • az unalom
  • a stressz
  • érzelmi nehézségek
  • megszokás
  • pótcselekvés – munka helyett inkább nassolok
  • vitamin vagy ásványi anyag hiány
  • keveset ettél a főétkezéskor, így hamar megéhezel
  • sok finomított szénhidrátot fogyasztasz (fehér kenyér, fehér lisztes pékáruk, tészta) és ezektől rövid időn belül újra éhes leszel
  • nem vagy kipihent, nem alszol eleget. Ilyenkor az éhséget szabályozó hormonok teljesen összezavarodnak és arra sarkallnak, hogy zsírban, cukorban gazdag ételeket egyél
  • nőknél a menstruációt megelőző időszak

A nassolás utáni vágy mögött azonban megbújhat vitamin vagy ásványi anyag hiány is!

Van, amikor pl. a csokoládé utáni vágy hátterében a magnézium hiány áll. Ha az édességekre vágyakozol lehet, hogy vashiányos vagy, vagy a króm hiányozhat a szervezetedből.

Sós ételek kívánása utalhat nátrium, klorid, szilícium hiányra. Érdemes ebben az esetben ellenőrizni vérvételből az adott vitamin vagy ásványianyag szintedet.

Ha ez áll a háttérben nézz utána, hogy milyen ételekben találhatóak ezek a vitaminok vagy ásványi anyagok és válassz egészséges alternatívát a pótlásukra, mint pl. olajos magvak, gyümölcsök, zöldségek, tojás, máj, hüvelyesek, halak, húsok, tejtermékek.

 

Mi segíthet a nassolás megfékezésében?

  • Egyél eleget a főétkezések során! Akkor nem leszel éhes 2 óra múlva és nem nyúlsz nassolni való után.
  • Építsd be a főétkezésekbe a nassolást, a kedvenc falatokat!
  • Ne legyen otthon nasi vagy legalábbis ne legyen szem előtt!
  • Finomított szénhidrátok (pl. fehér lisztes pékáruk) helyett fogyassz összetett szénhidrátokat! Így nem leszel olyan hamar újra éhes.
  • Tanuld meg újra mit jelent, hogy akkor eszel mikor éhes vagy. Határozd el, hogy csak akkor nyúlsz az étel után, ha már kezd korogni a gyomrod.
  • Gyakran nem éhes, hanem szomjas vagy. Igyál és várj 15-20 percet. Ha még ezután is éhséget érzel csak akkor egyél.
  • Amikor édesre vágysz válassz gyümölcsöket, a természetes cukorforrást!
  • Ne csinálj mást amikor eszel! Ülj asztalhoz, tedd el a telefont és élvezd az ízeket vagy beszélgess másokkal! Így kontroll alatt tudod tartani az étkezésed. Ha tévézés, vagy számítógépezés közben állsz neki enni, könnyen megeshet, hogy szinte észrevétlenül behabzsolsz egy csomó kaját. Kutatások is bizonyítják, hogy az emberek akár 69%-kal többet nassolnak, ha nem figyelnek oda arra, amit esznek.

  • Tedd fel a kérdést, hogy miért akarsz nassolni? Éhes vagy? Unatkozol? Stresszes vagy? Ha nem az éhség okozza, próbálj meg más értékes tevékenységet kitalálni helyette: könyvolvasás, 10 perc séta, beszélgetés egy baráttal, takarítás, ajándékkészítés, nyári utad megtervezése stb.
  • Ha mindenképpen nassolnál tedd egészségesen! Film közben pl. rágcsálj zöldségeket, mártogasd fűszeres joghurtba vagy készíts házilag zöldségchipset!
  • Moss fogat! Hidd el, ez a technika valóban működik. Mert ha marad valamilyen íz a szádban, akkor is nassolni akarsz majd.
  • Ahogyan a drog, úgy például az édes ízek is fokozott élményekkel ingerlik az agy receptorait. Fogyasztásuk hatására szervezetünkben dopamin szabadul fel, ami aktiválja agyunk örömközpontját. Inkább edzéssel érjük el ezt a hatást, mely során ugyancsak boldogsághormonok árasztják el testünket.
  • Érdemes időnként étkezési naplót vezetni és a nap végén egy applikáció segítségével (pl. kalóriabázis, my fitness pal, yazio) kiszámolni a bevitt kalóriamennyiséget. Érdekes szembesülés lehet.

Ha semmiképp nem tudsz ellenállni…

Öt egészséges nasi-tipp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megosztás

Hasonló Cikkek

Kompár Zsófia

FUNKCIONÁLIS TRÉNER, SZEMÉLYI EDZŐ, CSOPORTOS FITNESS OKTATÓ

A változás természetes (…), és biztos, hogy befolyásolható. Csak rajtunk múlik, hogy milyen irányba.

Iratkozz fel, hogy ne maradj le az újdonságokról

Edzés, receptek, tippek, trükkök és még sok más

Ezek is érdekelhetnek

Életmód

A tavasztól vagyok fáradt vagy más oka van?

Létezik tavaszi fáradtság? A tavaszi fáradtság nem mítosz, létezik, de nem betegség, hanem szervezetünk átállása a télről a tavaszra. A negatív tüneteket azért érzünk ilyenkor,

Iratkozz fel, hogy ne maradj le az újdonságokról!