Mitől funkcionális egy edzés?

A funkcionális edzés lényege, hogy a testet egészként kezeli; nem külön, az egyes izomcsoportokra helyezi a hangsúlyt, hanem összetettebb gyakorlatokkal több izomcsoportot dolgoztat meg.
A mindennapi élet során előforduló mozgások adják az alapot a gyakorlatokhoz, tehát guggolások, emelések, húzó és toló mozdulatok komplex variációit végezzük. Ahhoz, hogy ezeket a bonyolultabb gyakorlatokat végre tudjuk hajtani, nagy szükségünk van a core izmok (=törzs stabilizáló izmok) munkájára.

Mik azok a core izmok és miért fontos az edzésük?

Ha gyakran fáj a hátad, derekad, nehezedre esik hosszabb ideig állni, vagy görnyedve tartod magad, akkor valószínű neked is gyengék a hát-és törzsizmaid és szükséged lenne core izomzatod megerősítésére.

Sok ülő, mozgásszegény életmódot folytató embernél láthatjuk a ferde, hajlott testtatást, illetve részükről gyakori panasz a hát, csípőfájdalom is. A tudatos, figyelmes core izomzat edzésével ezek a problémák megelőzhetők.

A core szó (jelentése: központ, mag) egy gyűjtőfogalom, mely több izomcsoportot foglal magába: az ágyéki gerinc szakasztól a csípő területén át, egészen a háti szakaszig (csípőtől a vállövig), melyek a helyes testtartásért, a tested stabilizálásáért felelnek.
Erősítésük igen fontos, mivel a helyes testtartás stabilizálja az ízületeket.

Legfontosabb core izmok:

– medencefenék izmai
– haránt hasizom
– külső és a belső ferde hasizom
– egyenes hasizom
– gerincfeszítő izmok
– sokba hasadt izmok
– rekeszizom
Másodlagos izomként a core izmok csoportjába sorolt izmok:
– nagy farizom
– széles hátizom
– csuklyás izom

A legtöbben a core izmok közül a hasizmot erősítik többnyire, pedig a kiegyenlített testtartás érdekében érdemes figyelmet fordítani egyszerű gyakorlatokkal a többi izom erősítésére is.

A legismertebb, leggyakrabban emlegetett törzs- és hasizomerősítő gyakorlat a plank tartás. Mivel a plank nem egy izgalmas gyakorlat önmagában, érdemes és hasznos annak variációit, különböző változatait csinálni. Attól fogsz fejlődni, ha különböző ingereknek teszed ki magad és nem attól, ha egy bizonyos szögben hosszú percekig statikusan tartod a tested. Ez teszi a gyakorlatot változatossá és kevésbé unalmassá. Az én edzéseimen sokféle eszközön keresztül érjük el a „plank-hatást” de egyik sem a statikus, monotos kitartás. Persze ez csak egy példa a sok közül, rengeteg féle gyakorlat és technika létezik a törzsstabilizáló izmok erősítésére.

Milyen előnyökkel jár a core izomzat edzése?

-csökkenti a hátfájást, erősíti az izmokat és erős támaszt nyújt az egész gerinc számára, a hát felső és alsó izmainak
– fejleszti a törzs stabilizációját, így az egyensúly jobb lesz
– feszessé teszi a hasizmokat
– javítja a teljesítményt és csökkenti a sérülések kockázatát bármilyen sport- vagy napi tevékenység során.
– munka, ülés közben is jobb testtartást ad
– segíti a hasi zsírégetést
– javítja a szervezet légzési funkcióját, ami a jobb fizikai teljesítményre van pozitív hatással.

Hogyan eddzünk funkcionálisan?

A funkcionális edzések változatossá tételéhez különböző eszközöket is lehet használni, mint pl. stability board, trx, bosu, aquabag, fit ball labda, gymstick egyensúlyozó korong, stb. vagy akár a sokoldalúan használható felvillanó blazepodok.

Egyes eszközök az instabilitásnak köszönhetően kemény munkára bírják a törzsizmokat, míg mások a koordináció és a gyorsaság fejlesztésében segítenek fejlődni. Ezek a képességek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy testünket összehangoltan és hatékonyan tudjuk mozgatni.

A funkcionális edzésben az a jó, hogy bárkinek ajánlott, mivel a nehézségi fokok változtathatók; sokoldalúan fejleszt, változatos, mindig ad új kihívásokat, javítja a keringési rendszert, így az állóképességre is jó hatással van, zsírégetésre és izomfejlesztésre is alkalmas.

Gyere és próbáld ki ezt az igen hatékony edzésmódszert és a különböző eszközöket csoportos formában keddenként 18.30-19.30-ig és szombatonként 9.00-10.30-ig Zuglóban vagy egyéni óra keretében, általad választott időpontban. Bővebb infókért keress emailben vagy telefonon!

Megosztás

Hasonló Cikkek

Kompár Zsófia

FUNKCIONÁLIS TRÉNER, SZEMÉLYI EDZŐ, CSOPORTOS FITNESS OKTATÓ

A változás természetes (…), és biztos, hogy befolyásolható. Csak rajtunk múlik, hogy milyen irányba.

Iratkozz fel, hogy ne maradj le az újdonságokról

Edzés, receptek, tippek, trükkök és még sok más

Ezek is érdekelhetnek

Életmód

A tavasztól vagyok fáradt vagy más oka van?

Létezik tavaszi fáradtság? A tavaszi fáradtság nem mítosz, létezik, de nem betegség, hanem szervezetünk átállása a télről a tavaszra. A negatív tüneteket azért érzünk ilyenkor,

Iratkozz fel, hogy ne maradj le az újdonságokról!