A hízás 10 leggyakoribb oka

Az elhízás csak a jéghegy csúcsa, valaminek a  következménye. Ahhoz, hogy kezelni tudd a(z) (el)hízást,  elsősorban nem a tünetet kell vizsgálni, hanem a felszín alatti okokat kell megkeresni.

Mi lehet az elhízás oka?

Erre könnyen rávághatjuk, hogy aki elhízott az túl sokat eszik és keveset sportol. A dolog azért ennél összetettebb. A háttérben sokféle ok meghúzódhat. A tartós fogyáshoz először fel kell ismerni  a gyökérproblémákat, majd ezeket kezelni.

A 10 leggyakoribb ok közül nem biztos, hogy mindegyik igaz rád, de segíthet megtalálni azt, ami a te esetedben problémát okozhat.

1. Genetikai okok: vannak olyan emberek, akik magukban hordozzák az elhízásra hajlamosító géneket. Ez csak egy hajlam, aminek nem kell elvezetnie automatikusan elhízáshoz. Valószínű, hogy nehezebb a dolga megőrizni egy egészséges testsúlyt az ilyen embernek, de nem lehetetlen.

2. Hormonális okok: ez egy nagy csoport, amibe sokféle ok tartozhat. Most csak három gyakorit nézzünk meg.

  • Pajzsmirigy alulműködés: a pajzsmirigy, ha nem termel elég hormont, akkor lelassul az anyagcsere és ez nagyon megnehezíti a fogyást.

 

  • Inzulin rezisztencia: minél inkább el van hízva valaki, annál valószínűbb, hogy inzulin rezisztens. Viszont ez nem csak az elhízott embereket veszélyezteti. A sejtek ilyenkor ellenállóvá válnak az inzulin hatásával szemben.  Ahhoz, hogy a szervezet le tudja csökkenteni a vércukorszintet, egyre több inzulint kell termelnie. Viszont az inzulin egy raktározó hormon. Ha magas a szintje, akkor a szervezet a zsírraktárakba pakolja a felesleget. A fogyáshoz tehát az inzulin szintet csökkenteni kell.

 

  • Leptin rezisztencia: a leptin a jóllakottságért felelős hormon. Ha valaki rezisztens a leptin hatására, akkor nem fogja érezni a jóllakottságot.  Ez gyakran társul az inzulin rezisztenciával.

 

3. Alváshiány: ha nem alszol eleget, nem pihentető az alvásod, a következő nap sokkal éhesebb leszel. Ilyenkor a szervezet több ghrelin hormont termel, ami fokozza az étvágyat. Ekkor nem csak éhesebb vagy hanem elsősorban a zsírban és szénhidrátban gazdag ételeket fogod kívánni.

4. Érzelmi evés: ha eszel, amikor unatkozol, magányos vagy, szomorú vagy, stresszes vagy ideges vagy, akkor érzelmi evésről beszélünk. Az evés viszont ezekre az érzelmekre nem ad tartós, valódi megoldást.

5. Fogyókúrázás: tudományos tény, hogy a fogyókúrázás összefügg a későbbi hízással. Vizsgálatok kimutatták, hogy a fogyózók 2/3-a többet hízik vissza, mint amennyit leadott.

A fogyókúra tönkreteszi az anyagcserét, gyakori a jojó effektus, melynek következtében elveszíted a szervezeted természetes éhség-jóllakottság képességét és még sorolhatnánk a negatív következményeket.

6. Étkezési zavarok: pl. falászavar. Lényeges megismerni a falászavarban szenvedőknek, hogy az ő esetükben mi váltja ki a falásrohamot (negatív érzések, konfliktusok, rosszabb hangulati állapot, szorongás, feszültségkezelési nehézség). Meg kell tanulniuk olyan hatékony technikákat, amelyek az érzelmek megfelelő szabályozásában és a feszültség elviselésében lehetnek segítségükre.

7. Figyelmetlen evés: ilyenkor evés közben nem az ételre figyelünk, hanem pl. a telefonunkat nyomkodjuk, a tv-t nézzük vagy olvasunk valamit. Emiatt sokkal többet eszünk, mint amennyire valójában szüksége lenne a szervezetünknek.

8. Rossz étrend: ha valakinek az étrendje tele van feldolgozott, finomított, ízfokozókkal felturbózott ételekkel, könnyen többet fog enni, mint amennyi ideális lenne. Az ilyen ételeket úgy állítják össze, hogy szinte abba se tudd hagyni az evést. Ezeket direkt hiperízletesen készítik el pl. chipsek, krékerek, sós ropogtatnivalók, stb. Ezeknél jellemzően nem szoktunk megállni egy darabnál.

A természetes ételek úgy tűnik, hogy ízben labdába se rúghatnak ezekkel szemben, pedig azok egészségesek és valóban táplálóak. Az élelmiszeripar felturbózott kínálatával már elrontotta az ízlelésünket és hozzászoktatott minket az egészségtelen finomságokhoz.

9. Mértéktelen evés: annyit eszünk, amennyit a szemünk kíván és nem figyelünk a szervezetünk jelzéseire, hogy valójában már jóllaktunk. Vannak, akik ritkán esznek egy nap, de akkor viszont túleszik magukat. Ez sem egészséges. Szervezetünk bölcsen lett kitalálva. Ha azt mondja elég, hallgassunk rá!

10. Védekezés: vannak emberek, akik számára a testzsír egyfajta védőréteget jelent. Ezzel szeretnének más embereket távol tartani maguktól. Ez elég gyakori azoknál, akiket gyermekkorukban molesztáltak, erőszak áldozatai voltak.

Nálad mi lehet a hízás / elhízás oka? Áss le a mélyre, oda, ahol a probléma gyökere van, hogy megtaláld a megoldást! DE én sem szeretnélek magadra hagyni ebben a folyamatban. Ha úgy érzed, hogy elakadtál vagy segítségre lenne szükséged, keress bátran!

Megosztás

Hasonló Cikkek

Mit egyek edzés előtt és után?

Ha az edzéseid hatékonyságát szeretnéd növelni, akkor mindenképpen foglalkoznod kell az edzés előtti és utáni tápanyagbevitellel, hiszen ez az

Kompár Zsófia

FUNKCIONÁLIS TRÉNER, SZEMÉLYI EDZŐ, CSOPORTOS FITNESS OKTATÓ

A változás természetes (…), és biztos, hogy befolyásolható. Csak rajtunk múlik, hogy milyen irányba.

Iratkozz fel, hogy ne maradj le az újdonságokról

Edzés, receptek, tippek, trükkök és még sok más

Ezek is érdekelhetnek

Életmód

A tavasztól vagyok fáradt vagy más oka van?

Létezik tavaszi fáradtság? A tavaszi fáradtság nem mítosz, létezik, de nem betegség, hanem szervezetünk átállása a télről a tavaszra. A negatív tüneteket azért érzünk ilyenkor,

Iratkozz fel, hogy ne maradj le az újdonságokról!