Mitől leszek formásabb és izmosabb? Hogyan eddzek?

Sokaknál a boldogság forrása azzal egyenlő, ha a mérleg 2 kilóval kevesebbet mutat, miközben a test zsírszázaléka egy csöppet sem változik. Megfigyelhető jelenség pl. a fiatal lányok körében, hogy ragaszkodnak egy általuk ideálisnak vélt 50 kg-os testsúlyhoz, miközben külsejük a sport és az egészséges táplálkozás hiányában leginkább a pudinghoz hasonlít.

Ez nem annyira a szálkás külsőről szól, mind inkább a skinny fat (vékony, de zsíros test kevés izommal) jelenségéről.

A mi célunk legyen inkább egy tónusos, kisebb zsírszázalékú, egészséges forma.

Mi az a szálkásítás?

A szálkásítás lényege nem más, mint hogy a meglévő izmainkat megtartsuk, fejlesszük és ezzel egyidejűleg a rajta lévő zsírréteget csökkentsük. Ha ez a folyamat egyensúlyban van, szép, definiált formát lehet elérni. Nem egy állandó állapot, sokat kell dolgozni érte, de egy jó testkompozíció hosszútávon is fenntartható.

Ami elengedhetetlen hozzá: türelem, következetesség, kitartás és egy jó edző! 😊 (de minimum egy jó edzésterv)

Hogyan lesz formásabb a külsőm?

Gyakran felmerül a kérdés a nálam edzők körében, hogy hogyan lehet elérni a szépen körvonalazott, tónusos, nem túl nagy izmokat? A szálkás izomzat kialakítását sokan a kis súly-magas ismétlésszám elvéhez kötik.

Nagyon kezdőknek érdemes így elkezdeni az edzéseket, hogy ne terheljék túl az izmaikat, viszont a szálkásításra ez a módszer tökéletesen alkalmatlan.

Egy kicsit ellentmondásos folyamat megy végbe az ilyen edzés során, ugyanis az edzésen belül elvégzett munka mennyisége növekszik, ugyanakkor a kalóriafelhasználás kisebb lesz, mint egy nagyobb súlyokkal végzett edzés esetén.

Milyen edzéseket végezzek, hogy izmosabb legyek?

Azzal, hogy kisebb súlyokat használsz, a tested izmot fog veszíteni. A szervezeted nem fog fenntartani olyan izmokat, izomméreteket, amikre nincsen szüksége, amit nem használ.

Alkalmazkodni fog a kisebb súlyokhoz, hiszen ehhez minek tartson fent sok-sok energia árán nagy mennyiségű szöveteket? Az izmok adják a formákat, de még fontosabb, hogy az izmok égetik a kalóriákat is, és gyorsítják, fejlesztik az anyagcserét.

Több izom = jobb formák = hatékonyabb anyagcsere = könnyebb súlytartás.

Zsírégetéshez kardiózni is kell, de súlyzós edzés nélkül hosszú távon nem jutsz messzire akkor sem, ha a hét minden napján kardióedzéseket nyomsz le.

Az izmoknak adott ingerek igen sokfélék lehetnek. Javaslom, hogy használd is ki ezt a sokszínűséget, végezz funkcionális edzéseket és saját testsúllyal végzett gyakorlatokat is.

Ne felejtsd el, hogy az izomméretek növelésén túl az edzés további céljai a nagyobb koordináltság, gyorsabb reakcióidő, ügyesedés, különböző összetett gyakorlatokban való fejlődés, amihez elengedhetetlen az izom tényleges ereje, rugalmassága.

Ezekhez nyilván kevés lesz a súlyzós edzés. Szép, tónusos, definiált izmokhoz komoly munkára van szükség, ami egy idő után nem a súlyok végtelenségig való emelgetésében rejlik.

Minél kevesebb izom van rajtad, annál lassabb lesz az anyagcseréd, aminek köszönhetően a zsírszázalékod állandó marad, rosszabb esetben felfelé kúszik. Ez pedig ugye nem éppen a szálkásítás.

A dolog lényege tehát az edzés mellett nem más, mint a diéta.

Miért nem elég, ha keményen edzek?

Hiába tolod le keményen az edzéseket, ha utána az egészet tönkreteszed az étkezéssel. Ez azt fogja eredményezni, hogy az izomzatod szépen fejlődik, az izomtömeg növekszik, de a zsírréteg továbbra is rajta marad.

Mit fogsz Te ebből érzékelni? Egyre csak vastagodik a combod, a karod és egyre távolabb kerülsz az eredeti célodtól.

Az izmok arra vannak, hogy dolgoztassuk, többféle ingerrel bombázzuk őket, minél nagyobb terhelést adjunk nekik. Az izmokat fedő zsírréteget pedig szigorú étrenddel tudod csökkenteni, nem pedig apró súlyokkal.

Mi a helyzet a regenerációval?

A regeneráció egyik legkevésbé komolyan vett formája a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Nem edzés közben fejlődsz, hanem pihenéskor.

Minél kevesebbet alszol, annál kevesebb esélye lesz a szervezetednek helyreállítani magát és alkalmazkodni a következő nagy terheléshez. 7-8 óra alvás lenne az ideális, de ez is függhet az egyéni igényektől.

Hat óra alvás hosszú távon viszont már biztos, hogy kevés lesz, főleg, ha kemény edzéseket végzel nap, mint nap.  Ha az alvásod nem megfelelő, kevésbé tűröd jól a stresszt és a mozgással járó kihívásokat.

Miért érdemes küzdeni egy jobb formáért?

  • a formásabb külsőd önbizalmat ad
  • kevesebb zsigeri zsír (szerveket körülvevő) lesz rajtad, ami a szerveid egészségesebb működését teszi lehetővé
  • nagyobb állóképességed és erőd lesz a mindennapok teendőihez
  • az izmosabb test nagyobb kalóriafelhasználást jelent és fokozza a zsírégetést

Megosztás

Hasonló Cikkek

Mit egyek edzés előtt és után?

Ha az edzéseid hatékonyságát szeretnéd növelni, akkor mindenképpen foglalkoznod kell az edzés előtti és utáni tápanyagbevitellel, hiszen ez az

Kompár Zsófia

FUNKCIONÁLIS TRÉNER, SZEMÉLYI EDZŐ, CSOPORTOS FITNESS OKTATÓ

A változás természetes (…), és biztos, hogy befolyásolható. Csak rajtunk múlik, hogy milyen irányba.

Iratkozz fel, hogy ne maradj le az újdonságokról

Edzés, receptek, tippek, trükkök és még sok más

Ezek is érdekelhetnek

Életmód

A tavasztól vagyok fáradt vagy más oka van?

Létezik tavaszi fáradtság? A tavaszi fáradtság nem mítosz, létezik, de nem betegség, hanem szervezetünk átállása a télről a tavaszra. A negatív tüneteket azért érzünk ilyenkor,

Iratkozz fel, hogy ne maradj le az újdonságokról!